Övningar i lingvistik
Dessa övningar har 2000 - 2001 använts på webbaserad introduktionskurs i allmän språkvetenskap (ALS030), på katedervarianten av samma kurs (ALS031) och på propedeutisk kurs i allmän grammatik. De ligger kvar om någon skulle finna dem användbara. Jag har emellertid helt andra uppgifter nu. I mån av tid kommer jag efterhand att modernisera layouten något, men inga andra uppdateringar utlovas.
Tekniska krav
Många övningar använder (eller kommer att använda) Unicode för att visa det internationella fonetiska alfabetet (IPA), vilket är mycket behagligare för övningsredaktören (tidigare sparade man ofta text i IPA som bilder, vilket var tidskrävande och svårredigerat). En förutsättning är dock att mottagaren har någon Unicode-variant av IPA installerad på sin dator. Det finns ännu (jan 2004) ingen som fungerar fullständigt perfekt i alla avseenden, men exempelvis SILDoulosUnicodeIPA, tillhandahållen av Summer Institute of Linguistics, uppför sig ganska belevat.
Även webbläsaren måste vara någorlunda modern. Många använder Internet Explorer från Microsoft -- i så fall rekommenderar jag minst version 6.0. Särskilt på Windows har den likväl en del brister. Två utmärkta webbläsare för alla vanligare plattformar är Mozilla (www.mozilla.org; gratis) och Opera (www.opera.com; gratisversion med en reklambanner längst uppe till höger).
Du kan testa ditt system här nedanför -- om allt fungerar bra (dvs du har en IPA-font i Unicode installerad; din webbläsare är rimligt ny och har helt av sig själv begripit att sidan har kodning (encoding) utf-8) borde du se samma sak i den första raden (text) som i den andra (bild)
mɔŋːa lɔŋːa fɔŋːar ʃøŋː ɛn sɔŋː
Om du har en Unicode IPA-font installerad men det ändå inte fungerar--se efter om det går att manuellt ändra webbläsarens inställning för "Encoding" (brukar heta "kodning" på svenska) till "utf-8", som är den Unicode-variant som används på denna webbplats. Det kan man bli tvungen att göra för hand ibland.
För den som till äventyrs behöver skriva IPA bör ett hjälpmedel nämnas, den fonetiska skrivmaskinen IPA-klick, utvecklad vid institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet . Även om man nöjer sig med att kunna läsa IPA är de vidhängande recensionerna av olika varianter av IPA i Unicode upplysande.