Tillbaka till undervisning/index
Visa inte facit


Plural i svenska

Sätt följande svenska substantiv i plural: flicka, pojke, tomat, ko, äpple, hus. Ange pluralmorfemets allomorfer i dessa ord. Finns det ännu fler? Är pluralmorfemet fritt eller bundet?

Svenskans pluralallomorfer

De vanligaste allomorferna av svenskans (alltid bundna) pluralmorfem är
  1. -or
  2. -ar
  3. -er, -r
  4. -n
Det är i själva verket pluralmorfemets olika former som ligger till grund för indelningen av svenskans substantiv i deklinationer (I - V ovan).

Andra pluralallomorfer

En del lånord tas in med sin egen främmande pluralbildning, som då kan användas istället för eller parallellt med svenskans egna (t ex fakt|um -a, lexik|on -a, schema| -ta, stimul|us -i, pronom|en -ina, seraf|-im, korp|us -ora). Dessa allomorfer är dock inte produktiva i det svenska böjningssystemet. En vanlig utveckling är att lånordet används med sin egen, främmande pluralbildning till en början, när ordet (och vanligen också det fenomen det betecknar) ännu känns nytt och obekant för språkbrukarna, men att det efterhand inlemmas i det svenska böjningssystemet och därvid också eller enbart kommer uppträda med svenska pluralmorfem. Många ord från latin och grekiska blir exempelvis neutrer med pluralbildning som äpple eller hus.

En äldre, inte längre produktiv form av pluralbildning är den med omljud, där en främre vokal i ändelsen (nu oftast -er) har påverkat en bakre vokal i stammen i främre riktning: o->ö, å-> ä, a-> ä (t ex bot-böter, stad-städer, fader-fäder). Omljud kombineras oftast med förkortning av stamvokalen (t ex rot-rötter, fot-fötter, bok-böcker). Där stamvokalen redan är kort syns förstås inget spår av detta (t ex tand-tänder, natt-nätter, tång-tänger) och, omvänt, där stamvokalen redan är främre kan vokalförkortning uppträda utan omljud (t ex get-getter). Den omljudande ändelsen kan eventuellt senare ha fallit (mus-möss, lus-löss; äldre pluralformer, som fortfarande används i några dialekter, är 'mösser' och 'lösser'). Omljudsprocessen uppträder i många andra (improduktiva) böjningar och avledningar som inbegriper en ändelse med främre vokal och bör således inte kopplas ihop specifikt med pluralbildningen. Jämför t ex ung-yngre, stor-större (komparation); stad- annorstädes (adverbavledning).

En s k flyktig vokal i singularformen kan falla i plural (åker, sommar, ängel, himmel, fågel, cykel). Denna process är mycket regelbunden och uppträder produktivt i många andra sammanhang. Rimligt är att betrakta tex fågel och fågl- som allomorfer av samma lexikaliska morfem, där den senare formen används i (en del) böjda former.


Marcus Uneson, October, 2000