Tillbaka till undervisning/index
Visa inte facit


Den lilla musikanten - segmentering av tidningstext

Följande notis är hämtad ur DN 2000-09-13. Segmentera texten, dvs. sätt ut alla morfemgränser. Markera (inom t ex hakparenteser) fria grammatiska morfem med F (för funktionsord), innehållsmorfem med L (för lexikala morfem), avledningar med D (för derivation) och böjningar med I (för inflektion). För de båda senare typerna: ange vilken typ av avledning/böjning det rör sig om (t ex 'N->N, semantisk avledning', 'A->N, syntaktisk avledning', 'spec def', 'pres' etc). Glöm inte eventuella nollmorfem! Om du finner tveksamma fall: argumentera för ditt val.

Exempel på (ett förslag till) sådan segmentering av frasen 'måndagsmötet avslutades':

mån-[L]
dag[L]
-s-[I: kasus gen]
möte[L]
-t[I: spec def]

av-[D: V->V, sem avl]
slut[L]
-a[D: N->V, syn avl]
-de[I: pret]
-s[I: passiv]

Den lilla gatumusikanten (en riktig saga)

En gatusångerska vid tunnelbanestationen Covent Garden har just fått ett skivkontrakt på en halv miljon pund (6, 8 miljoner kronor). Ett stort skivbolag råkade nämligen gå förbi. Den tjugofyraåriga irländska violinisten och gatusångerskan är minst sagt förvånad.

Lösningsförslag

En[F]

gatu-[L][not 1]
sång[L]
-er[D: V->N, sem avl][not 2]
-ska[D: N->N, sem avl]

vid[F]

tunnel-[L]
bane-[L][not 1]
station[L]
-en[I: spec def]

Covent Garden[L (egennamn kan ses som ett enda morfem, som förutom kasusböjning i princip är osegmenterbart )]

ha [F (här hjälpverb: grammatiskt morfem)]
-r [I: presens]

just[L]

[L (inte hjälpverb här)]
-tt[I: supinum]

ett[F]

skiv-[L]
kontrakt[L]

[F]

en[F]

halv[F] [not 3]

miljon[F/L][not 3]

pund [L]
[I: plural!]

(6, 8[F][not 3]

miljon[F/L][not 3]
-er [I: plural][not 3]

kron[L]
-or).[I: plural]

Ett[F]

stor[L]
-t [I: gen neutr, indef NP]

skiv-[L]
bolag [L]


råka[L]
-de[I: pret]

nämligen [L][not 4]

[L]

förbi.[F (knappast segmenterbart)]

Den [F]

tjugo-[F][not 5]
fyra-[F]
år[L]
-ig[D: N->A, syn avl]
-a[I: spec def]

irländ[L]
-sk[D: N->A, sem avl]
-a[I: spec def]

violin[L]
-ist[D: N->N ,sem avl]
-en[I: spec def]

och [F]

gatu-[L][not 1]
sång[L]
-er[D: V->N, sem avl][not 2]
-ska[D: N->N, sem avl]

-n[I: spec def]

är[F (kopula och hjälpverb har knappast något lexikalt innehåll)]

minst[L, suppletivism][not 6]

sag[L]
-t[D: V -> Adv, syn avl]

förvåna[L]
d.[I: perf ptc]

Noter

 
  1. I en del äldre sammansättningar syns rester av en tidigare genitivböjning, t ex -u, -o, -e, -a i exempelvis gatukorsning, kyrkogård, tjänstefel, barnatro). Ofta är förledens avvikande form så inarbetad att även nya sammansättningar (kan) bildas på samma sätt (gatudemonstration, gatuscen, gatukultur; jfr gatlopp; tunnelbanevagn, jfr banvakt). Det kan diskuteras om man ska urskilja en morfemgräns i dessa förled i modern svenska (gata, gat-u) eller om man ska se dem som osegmenterbara allomorfer av respektive huvudord (gata, gatu-, gat-).

  2. Agentsuffixet (det suffix som uttrycker "görare") är i allmänhet {-are} på svenska. Framför det femininmarkerande {-ska} har det allomorfen {-er}. Femininändelsen kan emellertid också uppträda självständigt (kassör-ska, frisör-ska etc).

  3. Räkneorden (inklusive ord som "halv" och "komma", i den oböjliga bemärkelse det här är fråga om) ligger i ett svårklassificerat område någonstans mellan grammatiska och lexikala ord. Klassen är sluten med avseende på morfemförråd, men oändlig med avseende på möjliga kombinationer. Några medlemmar ("miljon", "miljard" etc) uppför sig morfologiskt som substantiv, men de flesta räkneord är oböjliga. Det lexikala innehållet är hursomhelst inte stort.

  4. En etymologiserande segmentering av "nämligen" kunde se ut t ex näm[L]-lig[D: N -> Adj, syn avl]-en[D: Adj -> Adv, syn avl]; jämför kung-lig, tur-lig, för-lig, syn-lig, ad-lig, sed-lig, bild-lig-en, and-lig-en etc. Det är dock svårt att tilldela "näm-" någon konstant betydelse som återkommer i andra ord. När "näm" tappat egen betydelse är inte heller "nämlig" en del av lexikon.

  5. Det är rimligt att urskilja {-ig} som ett adjektivavledande suffix, i stil med "sten-ig", "sand-ig" etc. Notera dock att det resulterande {-årig} är ett bundet lexikalt morfem som måste kombineras med ett räkneord (årlig är inte detsamma som -årig). Se också not 3 om räkneorden.

  6. "Minst" kan ses som två morfem: adverbet 'lite' [L] och superlativmorfemet för adjektiv [I: superlat], vilket här uttrycks genom suppletivism (basbyte).


Marcus Uneson, October, 2000